Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Not boosting to desired boost

  1. #1
    rawr. verified Feedback Score 4 (100%) Atrosity's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since
    August 2009

    Location
    San Diego, CA
    Posts
    1,151
    Thanks
    21
    Thanked 29 Times in 23 Posts

    Not boosting to desired boost

    Last night bboyalan was tuning my car and it was set for 16 but only boosting 8 psi. He says it doesn't seem like a boost leak, any thoughts on this? Wastegate? Solenoid? Boost leak?

    I have

    16Ts
    550ccs
    truboost
    maf translator
    emanage blue
    Last edited by Atrosity; 09-27-2010 at 07:44 PM.
    vroom vroom i drive a 93 toyota mr2.

    https://car.social

  2. #2
    1st ever COTM and COTY verified Feedback Score 9 (100%) green-lantern's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Owner Since
    Birth

    Location
    Tennessee
    Posts
    7,254
    Thanks
    652
    Thanked 459 Times in 354 Posts
    Wastegate? When was the last time you pressure checked the IC system?

    Quote Originally Posted by HilbillyHomeboy View Post
    I bet she smells of old mustard and sawdust.
    Jeremy

  3. #3
    rawr. verified Feedback Score 4 (100%) Atrosity's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since
    August 2009

    Location
    San Diego, CA
    Posts
    1,151
    Thanks
    21
    Thanked 29 Times in 23 Posts
    2 weeks ago but the car has been sitting until last night and there wasn't any noticeable leaks.

    On the AEM boost control solenoid we had the third hole plugged up which is meant for a sintered muffler thinking it was a possible leak and we were only boosting wastegate because that third hole was plugged on the solenoid, we took off the bolt and was only boosting 8 psi after that which was set for 16...could the solenoid be damaged?

  4. #4
    Forum User verified
    Feedback Score 13 (100%) Austin@STM's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since

    Posts
    1,249
    Thanks
    4
    Thanked 74 Times in 57 Posts
    First place to start is boost leak test it again. When you did it the first time, did you put the tester on the intake side of the turbo. How high did you test it to, if you want to run 16, i would test it up to 25 psi, and make sureit holds solid.

    If all that checks out, then i would check out your boost controller, and the lines to the wastegate, if the wastegate is holding 8 psi then its probably doing its job. Your boost controller might not be working properly, or you might simply have a bad line going to the wastegates, keeping them from staying shut until the right PSI. Also check the wiring to the solenoid and make sure there is power.

    -Austin@STM

    -Ricer Evo 8: 8.75 @ 166 Best MPH of 167. Quickest 4G63 Powered Evo in The US!!!
    -Chris Cessna's Stock short block Evo 8: 9.76@150 Worlds Fastest Stock Motor Evo 8 and First Stock Block In The 9's!
    -Shawna's DD Evo 8: 9.97@143.88 Best MPH of 145 Full leather interior, A/C, navigation, stock brakes, cruisin 9's in style
    -Cory's Stock 7 bolt talon: 10.3@136 No crank walk here...
    -STM Stock turbo/motor Stealth RT: 10.95@127 Worlds Quyickest/Fastest and most powerful Stock turbo/ motor 3S
    -James STM built Pump gas Evo8 stock motor: 10.2@137 Stock long block, and only on pump gas!
    -Mike Faggiano Evo3 16g stock motor 1g 11.0@124 just a 16g knockin on 10's door.
    And the list goes on...

  5. #5
    Forum User Feedback Score 0
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since

    Location
    Kentucky
    Posts
    108
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts
    Warning! this is dangerous!! and should only be used for a last resort. Disconnect the line to the wastegates and see if you can build boost past 8 psi in a 3rd gear pull...

    DO NOT build boost in 1st or 2nd. wait til 3rd and slowly ease into the throttle as soon as the needle breaks 8 psi let off.. you know you have a bad boost controller

  6. #6
    Forum User Feedback Score 0
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since

    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    +1 for checking the wiring to the solenoid if everything else tests fine. Even after I checked the wiring on my solenoid with my apexi AVC-R I had, it ended up being a bad solenoid internally. I got a new one, and it fixed the problem (I was having the same symptoms as you, only boosting wastegate pressure).

  7. #7
    Forum User Feedback Score 0
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since

    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by SpdDmnVR4 View Post
    Warning! this is dangerous!! and should only be used for a last resort. Disconnect the line to the wastegates and see if you can build boost past 8 psi in a 3rd gear pull...

    DO NOT build boost in 1st or 2nd. wait til 3rd and slowly ease into the throttle as soon as the needle breaks 8 psi let off.. you know you have a bad boost controller
    More than likely it would be the solenoid going bad then the whole controller.

  8. #8
    rawr. verified Feedback Score 4 (100%) Atrosity's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since
    August 2009

    Location
    San Diego, CA
    Posts
    1,151
    Thanks
    21
    Thanked 29 Times in 23 Posts
    So the problem to this was the boost controller. Just boosted 17 PSI by mistake. Everything seems ok.

  9. #9
    Forum User verified
    Feedback Score 13 (100%) Austin@STM's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since

    Posts
    1,249
    Thanks
    4
    Thanked 74 Times in 57 Posts
    Pick up a nice MBC, and you wont ever have that issue again.

  10. #10
    rawr. verified Feedback Score 4 (100%) Atrosity's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Owner Since
    August 2009

    Location
    San Diego, CA
    Posts
    1,151
    Thanks
    21
    Thanked 29 Times in 23 Posts
    Quote Originally Posted by Austin@STM View Post
    Pick up a nice MBC, and you wont ever have that issue again.
    Exactly what bboyalan suggested and I plan on doing.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
3000GT / Stealth / GTO Resources
3000GT / Stealth / GTO / Multi-site Classifieds
3000GT/Stealth/GTO Event Pages
3S National Gathering
East Coast Gathering
Upper Mid-West Gathering
Blue Ridge Gathering
3000GT/Stealth/GTO Clubs and Groups
Michigan 3S
MInnesota 3S
Wisconsin 3S
Iowa, Nebraska, Kansas 3S
North California 3000GT/Stealth
United Society of 3S Owners
3000GT/Stealth/GTO Forums
3000GT/Stealth International
3000GT/Stealth/GTO Information and Resources
Team 3S
3000GT / Stealth / GTO Information
daveblack.net
The 3000GT/Stealth/GTO Web History Project
3000gt.com
3000GT / Stealth International WWWboard Archive